Emirates Stadium
AFC BournemouthAFC Bournemouth

Stabil seger hemma mot Bournemouth

tor 15 jun 2023 kl 11:42

Arsenal piskar på i titelstriden. 3-0 mot Bournemouth var i underkant efter en lysande första halvlek.

Tidig lördagsmatch mot trixiga Bournemouth - det var vad Mikel Artetas Arsenal ställdes inför i den 36:e omgången av Premier League. Spanjoren valde att spela vidare med samma elva som slog Spurs i derbyt förra helgen.
Men Jurriën Timber fick inte plats på bänken trots att han sades vara redo för spel.
Eftersom Manchester City återigen spelade efter så hade The Gunners chansen att gå fyra poäng före.
Det var förutsättningarna när "North London Forever" dånade ut.

Arsenal öppnade matchen oerhört starkt och tryckte tillbaka sydkustlaget rejält. Det skapades inga superlägen första tio, men det var en bra press. Sen kom en omdiskuterad sitation på mittplan. Bukayo Saka var klart först på bollen när Ryan Christie kom farande. Skottens dobbar träffade knät och strax under och Saka blödde från benet.
Men något kort delades ut - trots att det borde varit ett rött i mitt tycke.
Närmast att näta första 20 blev oväntat William Saliba som kom dribblandes, men fransmannens skott träffade Mark Travers i Bournemouthkassen.

Hemmalagets press fortsatte och efter 38 minuter borde Declan Rice ha gjort första målet. Mittfältaren fick bollen perfekt inne i boxen efter att Kai Havertz nickat ner Martin Ödegaards inlägg, men hans skott smet utanför.
Det var bara en av många bra chanser som Arsenal vaskade fram.
Men målet skulle komma innan vilan.
Ödegaard hittade Havertz i djupet. Travers kom ut och tyskens ben träffade keeperns hand. David Coote blåste straff och VAR-rummet ändrade inte hans beslut.
Saka lade upp bollen - och placerade säkert in 1-0 till Arsenal i den 45:e minuten.

Bukayo Saka kunde ha dubblat Arsenals ledning redan i den femte minuten av andra halvlek, men skottet, efter passning från Havertz, var klent och rakt på Travers i ett bra läge. Bournemouth var dock bättre efter vilan och hemmalaget hade inte alls lika stark kontroll på matchen.
Justin Kluivert hade två hyggliga skott - som han uppenbarligen tyckte var närmare mål än alla andra.
Mitt i den här perioden kom förlösande 2-0. Ett mål som till stora delar kan tillskrivas Declan Rice snabbtänkthet. Engelsmannen snabbade upp bollen precis utanför Bournemouthboxen och via en snabb yttersta hittade Leandro Trossard som placerade in sitt 16:e mål för säsongen.

Fyra minuter senare reducerade gästerna. Det var en rörig situation där Raya boxade ut bollen som for till Christie som på volley träffade ribban. Retur hamnade perfekt hos Antoine Semenyo som satte 2-1.
Men Coote hittade en frispark på Raya i boxen - något som VAR-rummet bekräftade och målet dömdes bort.
Puh.
Kort därefter hade Ödegaard en fin chans att stänga matchen, men norrmannens skott smet precis utanför.
Gabriel trodde att han hade piskat upp 3-0 i bortre krysset med ett fint skott fyra minuter före slutet och jublade ordentligt. Dock var det offside.
Men 3-0 skulle komma. På stopptid. Declan Rice tog en fin löpning när Bournemouthförsvaret hade fokus på helt andra Arsenalspelare. Inbytte Gabriel Jesus slog in en fin boll i boxen och med en touch lade Rice upp för ett högerskott som var hårt och gick förbi Travers.